- Върнете към живот сухата си и изтощена коса

Уморени сте да гледате всяка сутрин скучната си, безжизнена и изтощена коса? С тези седем лесни стъпки бързо ще върнете формата и блясъка й.
 
Скъсайте с топлината

Нагряването на косата със сешоар, преса, маша, особено, когато се случва често, води до повреждане и чупене на косъма. Може да ви изглежда невъзможно, но ако оставяте косата си да изсъхва сама или да пропускате използването на стилизиращи уреди, само няколко пъти в седмицата, може наистина да направите истински чудеса.

Ако наистина се налага да използвате сешоар, оставете косата си да изсъхва на въздуха, колкото е възможно по-дълго време и след това доизсушете с по-ниска температура. Може да замените пресата за изправяне на косата с хлабава плитка, рибена кост или кок. Къдриците от машата спокойно могат да се получат и с други методи, които не включват нагряване на косъма. Колкото по-малко използвате топлинни уреди, за стилизиране на прическата, толкова по-здрава и красива ще бъде косата.

 
Кажете сбогом на четката за коса

Съжаляваме, но навикът да четкате косата си по 100 пъти преди лягане, трябва да бъде прекратен. 
Четките създават напрежение, разтягат косата и могат лесно да я скъсат при ресане. Когато това е възможно, избирайте гребени с широки зъбци, вместо четка. Ако все още не сте готови да прекратите тази любовна връзка, решете се когато косата ви е вече на 90% суха и използвате кръгла четка, докато я оформяте със сешоар. Разресването на мокра или влажна коса, веднага след измиване, когато е най-податлива на заплитане, по-лесно води до увреждане и накъсване. Ако имате естествено къдрава коса, оставете си в банята широк гребен и се решете, докато си слагате балсама. След това подсушете внимателно косата с кърпа, без да я търкате и оставете да доизсъхне сама. 

Отпуснете се

Честото носене на стегната конска опашка или кок, опъва твърде много косата, което може да доведе до накъсване. Освен това, постоянното дърпане отслабва корена и предизвиква косопад. Затова редувайте дни, в които оставяте косата си пусната, за да си почива, а когато искате да носите опашка, не я пристягайте твърде много с ластика.   
 
Развържете кесията си
 
Марките козметика за коса, които ни заливат във всяка аптека или магазин, не са непременно най-доброто за вашата грива. Те обикновено съдържат силикони, алкали, киселини и химикали, които ще лишат косата от хранителни вещества, цвят и блясък, независимо какво ви говорят в рекламите. Истината е, че подходящата козметика за коса е професионалната – която може да се открие в салоните за красота. Тя е по-скъпа, но е създадена специално, за да защитава косъма. Професионалните продукти са с балансирано pH и с правилното количество протеини и други подхранващи вещества, от които има нужда косата ви.

Поговорете с вашия стилист, каква е подходящата козметика за вашия тип коса и вземете от него мостри на продукта. Когато откриете вашият продукт, ще видите разликата и тогава цената ще си заслужава да бъде платена!

Запознайте се с химичния състав

Белтъчините образуват голяма част от вашите мускули, вътрешни органи и имунна система, което означава, че тялото ви се нуждае от тях, за да оцелее. Същото важи и за косата. Косъмът се състои от белтъчини, затова една от причините косата ви да е повредена, да се къса и да е суха, е че просто не й доставяте достатъчно протеини с храната си. Друга причина за липсата им се дължи обикновено на излагането на прекомерна топлина, използването на различни стилизиращи продукти и общото й третиране.

От друга страна, вие може да имате и твърде много протеини, което да води до това да се къса по-лесно. Да, излиза, че вашата коса може да бъде твърде здрава. Ако използвате козметика за подхранване и възстановяване на косата, правете го само, докато постигнете желания резултат. След това е добре да прекратите употребата им и да миете косата си само с подходящия за вас шампоан и балсам. 

NB: Блондинките са по-предразположени към загубата на протеини, следователно косата им е по-слаба, особено ако често използват бои за изрусяване. В такъв случай е най-добре да се консултират с фризьора си за най-подходящата за тях козметика с балансирано pH.
 
Не бягайте от ножицата

Дебело подчертаваме – редовното подстригване е от изключително значение за здравата коса. Най-добре е да го правите на всеки четири до шест седмици, в краен случай, на всеки осем. Попитайте стилиста си какво би ви препоръчал, според вашия тип коса и разбира се – прическа, след което се придържайте към този график. Ако искате да поддържате косата си дълга, тогава е добре да подрязвате краищата на месец и половина, за да подпомагате растежа. Има го и другия момент – колкото по-често се подстригвате, толкова по-малко от дължината ще се взима при всяко посещение. Ако оставите косата си да расте година или повече, след това ще се наложи да се отрежат поне 10 сантиметра, за да се поднови, а и да изглежда добре.   
 
Поизцапайте се
 
Повечето фризьори препоръчват косата да се мие не по-често от два пъти в седмицата. Ако косата ви е по-мазна по принцип или пък остава без обем на следващия ден след измиването, вероятно ви е много трудно да издържите да не я миете през ден, но е добре да го правите. Опитайте с някои забавни прически, правете си плитки, връзвайте я на опашка или я вдигайте на кок. 
 
Вижте също:


 
Пробвайте различни прически в нашия: Виртуален фризьорски салон

Може да изпратите ваша прическа за Виртуалния салон на адрес: nely@nelystyle.com
 
Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено с писменото съгласие на авторите и публикуване на активен линк към оригиналната статия.