- Да се погрижим за косата си през лятото

Ако искаме красива и във форма коса, трябва да полагаме за нея постоянна грижа. В летните и горещи месеци се налага повече да се постараем, косата ни да изглежда добре и грижата за това е не по-малка, отколкото през зимата.

За да бъдат косите ви блестящи и здрави, може да се възползвате от следните съвети:

1. Помнете, че косата, също като кожата, изгаря на слънце.

През лятото слънчевите лъчи са най-активни и най-агресивни. Ако не защитаваме косата си от слънцето, тя ще стане суха, тънка, лесно ще се чупи и ще изгуби естествения си блясък. Това е така, защото слънчевите лъчи спомагат за разрушаването на външния, защитен слой на косъма. По тази причина се препоръчва сериозна защита – носете шапка, ползвайте слънцезащитни шампоани, балсами и спрей с UV-фактор. 

2. Как въздейства слънцето на боядисаната коса?

Боядисаната коса и химически третираните коси изобщо, вече само по себе си са повредени, а преките слънчеви лъчи допринасят още повече за изсушаването и късането на косъма. По тази причина трябва да пазите още повече косата си, ако я боядисвате и да се грижите за нея с козметика с висок слънцезащитен фактор.

3. Кой е най-добрият начин за защита на косата от агресивните слънчеви лъчи през лятото?

Както вече споменахме, най-добрият начин за това е редовното използване на шампоан, балсам, маска или спрей, съдържащи овлажняващи вещества и UV защита. В борбата с това ще ви помогне козметика с хидратиращи компоненти, като масло ши (карите), жожоба, масло от маслини или екстракт от кората на дъб. 

4. Как влияят на косата солта и хлорът във водата?

Хлорираната и солената морска вода способстват за изсушаването и обезцветяването на косата. Минералните вещества, които се съдържат в солената вода, в комбинация с горещите слънчеви лъчи, правят така, че косата да губи жизнеността си и става груба и трудна за разресване. Затова се препоръчва изплакването на косата с чиста вода преди и след плуване в морето или басейна. Мократа коса поема хлора по-малко, отколкото сухата.

5. Какъв е най-сполучливият начин за възстановяване на пострадалата през лятото коса?

Ако видите, че косата ви е увредена след летния сезон, започнете да използвате балсам, който съдържа кератин, масло от жожоба или пшенични кълнове. Те ще способстват за хидратирането на косата и ще възвърнат еластичността и здравия й блясък. Дори е добре да не измивате балсама или да ви вземете такъв без отмиване. Така полезните вещества ще имат по-продължително и по-силно действие върху косъма. Също така се препоръчва да се подрежат връхчетата на косата, както преди началото на лятото, така и след края на сезона.

 Вижте още:
 
Типове четки за коса
Летни трикове за красива коса и кожа
Козметика - срок на годност