- Как правилно да мием косата си. Съветите на специалиста

За да бъде косата ви здрава, жизнена и блестяща, трябва да полагате ежедневни грижи за нея. Правилното измиване е главната и най-важна стъпка към доброто й състояние и вид.
Стилист Анелия Кошарска отговаря на често задавани въпроси, свързани с тази основна грижа за косата.

-    Колко често трябва да мием косата си? Има ли значение дали косата е мазна или суха?

А.К.:
Няма точно правило за честотата на измиване. Всичко зависи от това, колко бързо се омазнява косъма. Мазната коса, за да изглежда добре, има нужда от по-често измиване – 2-3 пъти седмично. Докато за сухата е достатъчно и 1-2 пъти на седмица. 

-    Какво количество шампоан да се използва при измиване на къса или дълга коса

А.К.:
За къса коса не е нужен много шампоан, например колкото дъното на шепата. А за дългата – малко повече. Има обаче едно златно правило – косата се измива два пъти. Първият път за чистота, вторият – за здраве. 

-    Как да нанасяме балсама и колко време да стоим с него? Втрива ли се в корените или се разнася само по-дължината?

А.К.:
Балсамът за коса, без значение с отмиване или без, се нанася само по дължината на косъма. Втриването в корена причинява бързо омазняване. Също така, ако няма конкретни указания на опаковката, няма нужда да се стои дълго време с него. Изплакването може да стане веднага и се уверете, че сте го направили добре. Единствено, ако косата ви е много, много суха, тогава може да сложите от балсама и в корена и да постоите една-две минути, преди измиване. 

-    Вредно ли е за косата честото използване на сешоар?

А.К.:
Използването на сешоар не е толкова вредно, стига да се прави правилно. Честата употреба на маша или преса за коса, много повече увреждат косъма. Сешоарът трябва да се държи на 20-30 см от косата и да служи основно за подсушаване, особено през студените месеци. Може да се говори за вреда, когато всекидневно го използваме за оформяне на прически, което изисква по-продължително сушене в корените. 

-    Кога да нанасяме стилизиращи продукти като пяна за коса, гел или вакса?

А.К.:
Пяната се слага при вече леко подсушена коса, само при остатъчна влага. Ваксата се използва на суха коса и при вече оформена прическа. Тя служи основно за моделиране на готовата фризура и за красота. Не препоръчвам употребата на гел. Той вреди на косъма и скалпа, и често предизвиква появата на пърхот. Ако все пак решите да ползвате такъв – прилага се на влажна коса, преди пълното й изсушаване.

Ето още някои насоки:

- Измиването с шампоан не трябва да става агресивно. Скалпът се масажира нежно с възглавничките на пръстите.

- Добре е цялата процедура да завършва с обливане на главата с хладка вода (не студена, особено през зимата). Няколко пъти минете по цялата глава с кръгови движения с душа-слушалка. Хладката вода благоприятства за оросяването на скалпа, подобрява кръвообращението и е полезно за цялото тяло и кожата.

- Подсушаването на косата да става внимателно. Водата се попива с мека, хавлиена кърпа.

- Подбирайте внимателно козметиката, според вашия тип коса – суха, мазна, третирана. Разнообразието от продукти е голямо и зависи от вашите предпочитания и бюджет.

- Ако има нужда, косата може да бъде допълнително подхранвана с различни видове маски или витамини. 

Интервю: Мариана Майер