- Добри и лоши алкохоли в козметиката за коса

Как да четем етикетите на козметиката за коса

Става все по-трудно да се ориентираме в състава на козметиката, която купуваме. Направихме една малка таблица, в която сме изброили най-често срещаните алкохоли, използвани в продуктите за коса. Разделили сме ги условно на „добри” и „лоши”. И да, има такива, които имат полезни свойства и не трябва да се притесняваме, ако ги открием в козметиката си. Но има и такива, които могат да нанесат сериозна вреда, особено при честа употреба. Как да се ориентираме, като четем етикетите?

Цетилов алкохол (Cetyl alcohol)
Стеарилов алкохол (Stearyl alcohol)
Миристилов алкохол (Myristyl alcohol) 
Лаурилов алкохол/лаурил (Lauryl alcohol)
Бехенил алкохол (Behenyl alcohol)
Цетеарилов алкохол (Cetearyl alcohol) 
 
Това са така наречените „мастни алкохоли”, които по своите свойства са подобни на восъка. Най-често са използвани като емулгатори в козметичните продукти за коса, което помага маслата да не се отделят от останалите съставки. „Добрите” алкохоли са нежни към косата и кожата. Предпазват косъма от загубата на естествената му влага, омекотяват, улесняват разресването, хидратират скалпа. Някои, като Бехенил алкохолът, имат и противовъзпалителен ефект. Също така те се прибавят към продукта, за да регулират консистенцията му до желаната гъстота.
 
-----
 
SD alcohol 40 (SD alcohol 40)
Етанол/етилов алкохол (Ethanol)
SD alcohol (SD alcohol)
Пропил (Propyl)
Пропанол (Propanol)
Изопропил/изопропилов  алкохол (Isopropyl)
Алкохол (Alcohol)
 
„Лошите” алкохоли, от своя страна, имат точно обратния ефект и трябва да внимаваме да не присъстват в козметиката, която ползваме. Повечето от тях ги познаваме под общото наименование – спирт, а в медицината го срещаме в чистата му форма като дезинфектант. Тези съставки дразнят кожата и причиняват дехидратация, изсушават косата и тя става чуплива и слаба.  
 
 

Вижте още: 

 

Пробвайте различни прически в нашия: Виртуален фризьорски салон

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено с писменото съгласие на авторите и публикуване на активен линк към оригиналната статия.