- Бронирайте косата си през лятото

Помогнете на косата си във водните летни битки!

Лято е и животът е прекрасен! В този момент последното, което искате, е да се притеснявате как водата от басейна или морето ще повредят косата ви. Почивките със семейството, плажовете, пикниците около езерата с приятели, са все места, където без съмнение ще искате да прекарате голяма част от времето във водата и затова е важно да знаете как да се погрижите добре за красивата си грива. Независимо дали сте почитателка на пустите плажове и сърфа или предпочитате да плувате в басейна на луксозен хотел, различната вода, има различно влияние върху косата.

Водата в басейна

Толкова е забавно да скачаш и да играеш в басейна с приятели, да плуваш или пък просто да си киснеш във водата с един разхладителен коктейл до теб. Но хлорираната вода има разрушителен ефект върху косата и може да нанесе щети, с които дълго време да се борим. След няколко чудесни дни край басейна, боядисаната коса губи блясъка си, а цвета избледнява и става мътен, а косъмът е сух и се чупи. Хлорът във водата буквално изяжда естествения защитен себум, който предпазва и подхранва косата. 


Как да се предпазим: преди да влезете в басейна, минете през душовете и намокрете косата си със сладка вода. След като излезете – отново я изплакнете. Ако смятате често да се по басейните през лятото, най-добре е да си купите специален шампоан, който предпазва косата от слънцето и отстранява следите от хлорната вода. Попитайте вашия фризьор или консултантите в магазините за козметика и аптеките – те ще ви насочат към подходящ за целта продукт.
 
Солената вода
 
Морската вода ще ви помогне да се сдобиете с изключителни плажни къдрици и е идеален „стилизиращ продукт”, особено за тънката и без обем коса. Но от друга страна, твърде многото солена вода има и обратен ефект върху косъма. Ако не я измивате всеки път след като се върнете от плаж и дори всеки път след излизането от морето, води до сериозно изсушаване. Косата губи силата, здравината, еластичността и блясъка си.
 
Как да се предпазим: ако имате сериозни планове да изкарате лятото по морските плажове, може да се борите с негативните ефекти от солената вода с подходящ овлажняващ и подхранващ шампоан и балсам. И колкото и да ви харесват естествените къдрици, по-добре е да изплаквате косата си със сладка вода всеки път когато това е възможно.
 
Езерната вода 
 
Въпреки, че езерата изглеждат като най-малката злина, тяхната вода все пак може да повреди косата ви. Водата в тях се събира от потоци, реки и дъждове и често може да бъде замърсена с химикали, гориво от моторни лодки и куп други неща, които не си личат на пръв поглед. 

Как да се предпазим: точно както казахме по-горе, добре е да мокрите косата си, преди да влезете във водата и я изплаквайте след като излезете. Това е най-добрият начин да я предпазите от различните видове замърсители. Ако сте решили да прекарате отпуската си край някое езеро, добра идея е да инвестирате в подходяща козметика, като дълбоко почистващ шампоан и хидратиращ балсам. Тези продукти са специално създадени да отстраняват натрупаната мръсотия по косъма и скалпа, без допълнително да го изсушават. 
 
Сега наистина сте подготвени да се втурнете към водата. Лятото е пред вас и наистина ще бъде прекрасно!
 
Вижте още: